Ing. Petr Sikora - školení a kurzy

Stravování poskytované důchodcům by mělo být osvobozeno

30.04.2024 14:06

Poslanecká sněmovna PČR schválila vládní návrh zákona, kterým se mění zákon
o investičních společnostech. Upozornil na to Deník N 30. 4. 2024 v článku Konsolidační balíček byl legislativní paskvil (v elektronickém vydání už 26. 4. 2024). Článek mimo jiné stručně zmiňuje, že "návrh také řeší osvobození příjmu zaměstnance ve formě příspěvku na stravování". Dále tuto problematiku nerozebírá, bude proto užitečné podívat se trochu podrobněji na to, k jaké změně má v oblasti osvobození stravování dojít. 

V rámci projednávání tohoto zákona byl mimo jiné schválen pozměňovací návrh, na základě kterého má být do zákona o daních z příjmů v § 6 odst. 9 doplněno nové písmeno t), která má nově umožnit osvobození stravování poskytovaného důchodcům, kteří u zaměstnavatele pracovali do svého odchodu do starobního důchodu nebo invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně. V současné době je poskytované stravování osvobozeno, pokud strávník odpracoval minimálně 3 hodiny na pracovišti, přičemž tato podmínka se bohužel vztahuje i na (nepracující) důchodce, kteří ji logicky splnit nemohou. Pokud uvedená změna bude schválena také Senátem a zmíněný zákon podepíše prezident, tak bude možné poskytovat stravování důchodcům ve vlastních stravovacích zařízeních příspěvkových organizací jako od daně osvobozené plnění. V novém písmenu t) totiž podmínka odpracování 3 hodin nefiguruje. Tato podmínka by se měla do budoucna vztahovat jen na zaměstnance v pracovním poměru.

Projednávání zákona bylo zařazeno na pořad 24. schůze Senátu (od 29. 5. 2024) jako bod č. 8.                                                                  

 

 

Pozměňovací a jiné návrhy

k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 240/2013 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony (výtah ze sněmovního tisku)

(tisk 570)

 

 

4. V § 6 se na konci odstavce 9 tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno t), které zní:

„t)   příjem zaměstnance ve formě stravování poskytovaného jako nepeněžní plnění určené k přímé spotřebě na pracovišti zaměstnavatele nebo k přímé spotřebě v rámci stravování zajišťovaného prostřednictvím jiného subjektu než zaměstnavatele poskytnutého zaměstnavatelem, u kterého tento zaměstnanec do svého odchodu do starobního důchodu nebo invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně vykonával činnost, ze které plynul příjem ze závislé činnosti, a to v úhrnu za kalendářní den do výše 70 % horní hranice stravného, které lze poskytnout zaměstnancům odměňovaným platem při pracovní cestě trvající 5 až 12 hodin, snížené o výši příjmu poskytnutého tímto zaměstnavatelem osvobozeného podle písmene b).“.

 

Screenshot 2024-04-30 at 14-11-46 Konsolidační balíček byl legislativní paskvil. Vláda by se měla držet pravidel pro tvorbu zákonů.png (495776)

 

Vytvořeno službou Webnode