Ing. Petr Sikora - školení a kurzy

Rozdílné definice technického zhodnocení

08.11.2018 16:48

V průběhu semináře Kontrola použití dotací ... jsme narazili na otázku definice technického zhodnocení v příspěvkových organizacích. V této souvislosti upozorňuji, že definice platná pro nestátní neziskový sektor je jiná. Příspěvkové organizace posuzují každý dokončený zásah zhodnocující majetek samostatně. Naprotitomu zapsané spolky a obdobné právnické osoby posuzují tyto zásahy za celé účetní období.


Definice platná pro příspěvkové organizace - vyhláška č. 410/2009 Sb.:

§ 55

(4) Technickým zhodnocením se rozumí zásahy do dlouhodobého nehmotného majetku nebo dlouhodobého hmotného majetku uvedeného do užívání, které mají za následek změnu jeho účelu nebo technických parametrů, nebo rozšíření vybavenosti nebo použitelnosti majetku, včetně nástaveb, přístaveb a stavebních úprav, pokud vynaložené náklady dosáhnou ocenění stanoveného pro vykazování jednotlivého dlouhodobého majetku podle § 11 odst. 2 nebo § 14 odst. 9. Náklady vynaloženými na technické zhodnocení se rozumí souhrn nákladů na dokončený zásah do jednotlivého dlouhodobého majetku.


Definice platná pro nepodnikatelské subjekty (včetně zapsaných spolků) - vyhláška č. 504/2002 Sb.:


§ 32

5) Technickým zhodnocením se rozumí zásahy do dlouhodobého nehmotného majetku nebo dlouhodobého hmotného majetku, které mají za následek změnu jeho účelu nebo technických parametrů, nebo rozšíření jeho vybavenosti nebo použitelnosti, včetně nástaveb, přístaveb a stavebních úprav, pokud vynaložené náklady dosáhnou ocenění stanoveného pro vykazování jednotlivého dlouhodobého majetku podle § 7 nebo § 8. Náklady vynaloženými na technické zhodnocení se rozumí souhrn nákladů na dokončené zásahy do jednotlivého dlouhodobého majetku za účetní období.

Vytvořeno službou Webnode